22 Nisan 2015 Çarşamba

Bir Ebeveyn Sporu olarak Bebek


Yaklaşık bir senedir taze baba statüsündeyim. Çocuk sahibi olanların aşina olduğu, "Lütfen bebekten sonra yaşam stilimizi hiç değiştirmeyelim” tarzı cümleler, ebeveynlerin sonradan epey güldükleri beklentilerden biridir. Çünkü bebek doğduğu anda ana baba istemeden de olsa yaşam stilini değiştirmek zorunda kalıyor.

Eğer bir bakıcı veya yardım edebilecek yakınlarınız yoksa, özellikle hanımlar fiziki ve mental olarak oldukça zorlayıcı bir sürece giriyor. Zaman zaman yarım saat aralıklarla beslenme ihtiyacı olabilen bu minik canlı türünü tatmin edebilecek anatomik özellikler hepimizin bildiği gibi annede. Tabii biz  duyarlı babalar olarak burada devreye giriyor ve eşimize yapabildiğimiz kadar yardım ediyoruz. Burada da bebeğe bakım, yardım ve yataklık ile sporu bir arada götürmeye başlıyorsunuz. Peki bu nasıl oluyor? Bebek spor için bir araç mı amaç mı? ikisi de değil. Sporla ilgili ebeveynlerseniz bebeğinizi antrenör olarak tanımlamanız hem daha uygun hem de daha motive edici olabilir.

Bizim Küçük Bay Miyagi’lerimiz Bebekler 


Karate kid filmini hatırlar mısınız? Jackie Chan ile olan yeniden çevrimi değil. İzlediğimiz dönemde Elisabeth Shue’ya aşık olduğumuz, Daniel’in final vuruşunu kardeşimiz üzerinde uyguladığımız, 1984 yapımı ilk filmi. Zaten o hareketi de kardeşimiz dışında yiyen yoktu ya neyse.
İşte aslında o filmdeki Bay Miyagi bizim bebeğin yaptığını yapar. Sen Bay Miyagi için ev işlerini yaptığını düşünürsün ama bakarsın karate öğrenmişsin. Bebek bakımı da bunun gibidir. Sen veledi uyutmaya çalıştığını düşünürsün bir bakarsın ön kol yapmışsın. Kendileri için bir şey istiyorlarsa namertler yani :)

İşte bizim usta Bay Miyagi’lerimiz bebeklerin birkaç hareketi ve bize kazandırdıkları;

Bebek davranışı 1              : Uyanmak ve şiddetle ağlamak.
Kazandırdıkları                   :  Hız ve doğru zamanlama. Mutlu bir eş ya da en azından fırtına öncesi sessizlik.

Bu ağlamalar genelde uykunun en tatlı yerinde olur. Bu yüzden bu aksiyon karşısında tepki verebilmek için kuvvetli bir irade ve farkındalık gerekir. İşin kötüsü eğer ki bebek ağladığında eşinizden hızlı davranamıyorsanız, bu tavrınız annenin düşüncesiz baba checklist'ine kaydedilir ve ilk fırsatta yüzünüze tokat gibi çarpılır. Miyagi ağladığında yanına gitmeyecek bile olsanız, bir depara kalkma hareketi sizi eşinizin gözünde “ilgili baba” konumuna sokmaya yetebilir. Bu tür davranışları tasvip etmediğimizi de önemle belirtelim.

Bebek davranışı 2              : Bir türlü uyumamak, üzerine saatlerce ağlamak ama öyle bir ağlamak ki hayatın anlamını sorgulatmak.
Kazandırdıkları                   : Süper kahraman sinirleri, kondisyon artışı, stres altında performans değerlendirme deneyimi, probleme yaratıcı çözüm bulabilme becerisi kazanımı, cücük kadar şeyden nasıl bu kadar ses çıktığına inanamamak, felsefeye sarmak.

Burada bahsedilen yaratıcı çözümler yorucu olduğu kadar eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlar. Örneğin bebeğin ne şekilde uyuduğunu bir şekilde öğrenmek zorundasınız ve hepsinin farklı bir karakteri ve beklentileri olduğu için bu deneme yanılma içeren öğrenme süreci oldukça uzun sürebiliyor. Tam öğrendim dediğinizde eleman büyüyor ve beklentileri değişiyor. Misal bizim ufaklık çay tepsisi gibi  taşınmayı ve bu işlemin meditatif bir sükunetle seyretmesini istiyordu. Tepsiyi belirli yüksekliğin altına indirdiğinizde veya durduğunuzda bebeklerin içinde var olduğuna inandığım bir çeşit irtifa ve haraket sensörleri devreye giriyor ve bebek sizi sert bir şekilde uyarıyordu. Evde akıllı telefonların yürüme uygulamaları ile yürüdüğüm ve rekorlar kırdığımı biliyorum. Bunu yaparken omuzda uyutmaya çalışanlar da var. Aynı şey. Yine kol kasları, yine evin içinde yürüyüşler. Yalnız bu esnada belinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun ve bir şeyi kırmadan yürüyormuş gibi yapmak vücudun kasılmasına neden olduğu gibi dengesiz taşıma da bele gereksiz yük binmesine neden oluyor. İki üç kiloluk bir şey deyip geçmemek lazım. Yürüdükçe ve uyanmasın diye kasıldıkça hissedilen kilo tabii ki artıyor.

Son olarak bu zorunlu bebek sporunu yaparken doktorunuzdan alacağınız tavsiyeler doğrultusunda bebek egzersizlerine de başlamınızı öneririm. Bu hem bebeğin kas ve iskelet gelişimi için yararlı olacak hem de onunla daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder