16 Şubat 2016 Salı


Akvaryumlar Bebeğiniz için Tehlikeli Olabilir!


Bebekler Televizyon İzlemeli mi?

Akvaryum mu yuh :) Tabii ki yok öyle bir şey. İşte onu anlatmak için buradayız. Açılın!

Geçen bir pedagogun sayfası paylaşılmış. Bebek beynini şöyle tanımlamış ve tv’ye şiddetle karşı çıkmış.

“0-2 yaş arası çocukların beyni, yeni dökülmüş beton kalıba benzer ve bu dönemde bu kalıp üzerine düşeceğiniz not ileride katılaşmış bir hayat felsefesi olacaktır.” Yine aynı yazıda bu dönemdeki çocuğun taklit etmeye odaklığı olduğu için aslında gerçek olmayan çizgi kahramanların da izletilmemesi yazılmış.

Uzman değilim. Uzmanların da müthiş araştırma yaptığına da inanmıyorum açıkçası. Bir baba olarak görüşüm çoğu olay gibi bu olayda da keskin çizgilerle hayır ya da evet diye bir cevabın olmadığı yönünde. Ama şu “beton” yorumuna net bir şekilde ya bi siktir git demek istiyorum.

Evet mis gibi cillop gibi sıfır km zihinleri var. ama her olay her boktan ufak davranış çocuğun hayatını etkileyip yaşam felsefesini değiştirmez. İnternette bir araştırın öyle uzman yazıları var ki yuh dersiniz. bırakın tv izlemesini çocuğa koyduğunuz isme kadar gitmişler. Uzmanlar ve çocuk dergisi satıcıları yazı satmak için o kadar abuk korkular yaratmaya çalışıyorlar ki nerede ise “hiç ölmeyin çünkü ebeveyni ölen çocuğun hayat felsefesi değişir” bile diyecekler.

İnsanlar pavlov’un köpeği gibi değillerdir. Hele bebekler ve çocuklar hiç değildir. Sürekli öğrenme ve tecrübe etme eğilimdedirler. Yaşadığı olay ne olursa olsun içinden çıkıp hayatını devam etmeye programlanmıştır. Ayrıca her gördüğünü taklit edecekler diye bir şey yok. o zaman evde akvaryumları da atın. çocuk  balık olmaya çalışabilir. Camdan baktırmayın kuşu taklit edebilir. O yüzden pokemon senin için eciş bücüş bir şey iken onun için hayal gücü için yeni imgeler olabilir.  Merak etme yani çocuğun pokemon izleyince kıçından yıldırım atmaya çalışmayacak. (ha bazen atmış kadar oluyorlar evet :))

Bu arada tv'yi niye açıyoruz o daha büyük sorun. Çünkü tv, telefonu, tabletinizi çocuğunuzu susturmak ve uzaklaştırmak için kullanıyorsanız en büyük sıkıntı bu. yukarıdaki foto misali. 

Bebeğin tv izleyip, izlememesini takmadan önce kendi tv izleme zamanınızı kısıtlamanızı öneririm. Özellikle onunla aynı odada iken. Eğer onunla oynarken, ilgilenirken elinizden cep telefonunuzu bırakabilir, gözünüzle de tv’yi takip etmezseniz hatta kapatırsanız bebeğinizin ileride karakterini bilmem ama o an için daha mutlu bir çocuk olacağını garanti edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder