6 Ekim 2012 Cumartesi

Bu devirde Stasi mi kalmış be canım?

Komplo Teorileri-1



Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı, Stasi olarak bilinirdi. Görevde kaldığı süre içerisinde 17 milyon Doğu Almanya vatandaşının her biri için dosya oluşturmuş bir garip bakanlık!
Bu dosyaları korku ile, sindirme taktikleri ile, aile bireylerini bile aynı evde birbirlerinin casusu yaparak oluşturmuştur.  

Bu baskılardan kaçma girişimleri sayısızdır. Sınırda nöbet tutarken kaçan Condrad Schuman bunu becerebilen ender insanlardandır. Kaçışı görüntülenmiş, Almanya birleştikten sonra bu an heykelle de ölümsüzleştirilmiştir. 

Efsane 3 ü 1 arada
Stasi ve Doğu Almanya baskısından kaçmaya teşebbüs eden ve başaran insanlardan biri de Yugoslayva Doğu Almanya maçında bilerek kırmızı kart görerek kaçan eski GS'li Falco Götz'dür. 

Stasi'nin insanların hayatlarına ne kadar ve nasıl müdahale ettiğini, insanların hayatlarını nasıl etkilediğini gösteren filmlerden biri 
Das Leben der Anderen'dir. Bu filmin bir yerinde Stasi'nin kodamanlarından biri, ülkedeki muhalif gazeteciler ve sanatçılar için bir tez hazırladığını söylüyor. Tezin ismi, "Politik ve İdeolojik Konularda Faaliyette Bulunanları Tevkif Etme Koşulları". Teze göre bu kişiler uzun gözaltlarına alınmalı, fakat iyi koşullarda tutulmalılar. Yoksa bu halkta toplu gösteriler ve başkaldırılara neden olabilir. Bu uzun gözaltılarının -ki hapis desek daha doğru- en güzel yanının şu olduğunu söylüyor Stasi; (kelimesi kelimesine değil) "Bunları saldıktan sonra en çok istediğimiz şeyi yapıyorlar, yani hiçbir şey. Gazetecisi, yazarı yazamıyor, ressamı çizemiyor, üretemiyorlar". Filmde de içeriden çıktıktan sonra bir türlü bir eser ortaya koyamayıp sonunda intihar eden bu insanlar konu ediliyor.

Bunu izleyince içeride aylardan beri tutulan gazeteciler geldi. Acaba suçlu ya da suçsuzluklarının ortaya çıkmaması ve orada uzun süredir bulunma nedenleri sadece Türk yargı sisteminin yavaş işlemesi mi? Yoksa Stasi tezlerinin uygulama derslerinden mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder