9 Kasım 2012 Cuma

Sleepy Hollow Başını Vermeyen Şehite Karşı!





Hollywood Hikayeleri ve Bizim Hikayelerin Akrabalık İlişkileri-1




Sleepy Hollow (Başsız Süvari) Washington Irving'in yazdığı kısa hikayelerdendir ve ilk ABD masallarından biridir. Hikayeye konu olan süvari insanı, Amerikan Bağımsızlık Savaşı esnasında isimsiz bir çatışmada başıboş bir gülle ile vurularak kafasını kaybetmiştir ve kafasını aramak için geceleri savaşın olduğu yere gitmektedir.


Geçen Facebook’ta bir dostumuz, "başını vermeyen şehit hüseyin" diye bir fotoğraf paylaşmış ve “Çorlu'nun bir efsanesi olduğunu kaç kişi biliyor?” diye de eklemişti. Görünce hem aklıma bu hikaye geldi hem de, ya ben bu kesik baş hikayelerini başka yerlerde de duymuştum dedim ve araştırmaya başladım.


Baktım ki zaten araştırılmışı varmış. Gonca Kuzay Demir, kesik baş ve başını vermeyen şehit hikayelerinin çok çok eskilere dayandığını ve özellikle Kosova Türkleri arasında en yaygın efsanelerden olduğunu yazmış. Onlara da bu efsaneleri taşıyanlar Türk boyları olmuş. Zaten internette de arattığınızda Anadolu’da birçok yerde bir “başını vermeyen şehit” hikayesi olduğunu görebilirsiniz. Bu efsanelerin ortak özellikleri, günümüze yaklaştıkça inandırıcılığı arttırmak için “şu savaşta bunlarla savaşırken” falan diye ibareler kullanmaları. Efsanelerin yayılma nedeni de ortak kültür yaratma çabası olmuş olabilir. Ben bunun aynı zamanda bir misyonerlik faaliyeti olduğunu da düşünüyorum. İslam dinini yaymak için iman gücü ile savaşıldığında bakın neler oluyor anlamına da geliyor bu efsaneler. Düşmana karşı dururken başınız da kopsa Allah yanınızda mesajı gibi. Bu efsaneleri Türkiye’de de bir kesim Kurtuluş Savaşı üzerinden yürütmeye devam ediyor. Düşmanın, Mustafa Kemal’in askeri dehası, Türk askerlerinin, Türk insanının azmi, fedakarlığı yerine; Allah tarafından ve hatta bir şeyhin hatırına gönderilen bir bulut vasıtası ile yok edilerek yenildiğine insanları inandırmaya çalışanlar var. Malesef onlara inanan insanlar da var.

Şimdi başa dönersek;


Sleepy Hollow ile bu hikayelerin benzerliği göz ardı edilebilir mi? Tamam Kosova’ya kadar bu hikayeler Türk boyları ile dağılmış. Peki ta ABD’ye nereden gitmiş? Bu konuyu çok bilimsel bir şekilde bağlamak istiyorum.


Kızılderililer Türktü!


Not: Sleepy Hollow, Cevat Şakir Kabaağaçlı /Uykulu Kuytu Menkıbesi olarak Türkçeye çevrilmiştir. Bunun filmi de var.


Burada da bir soru sormak lazım aslında. Teee ne zamanlarda bu efsaneleri anlatmaya başlamışız ama elin adamı bir kısa hikayeyi -ki bence epey bir intihal ile yazılmış- almış, gişe rekorları kıran film yapmış, dünya insanına da vay be dedirtmiş. Şu ülkenin taşı toprağı hasılat rekorları kıracak gerçek hikaye doluyken yedinci sanatı bu kadar kötü kullanıyor olmamız garip.

Kız kardeşime not: Öküz gibi saçlarınız varsa, böyle taranmıyor falansa, evde bu filmi izlemiş insanlar varsa, gecenin bir körü koridorun sonunda o saçlarla belirip mal gibi durmayın. Abiyi sıçıttırmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder